Перша зустріч
Перша генеральна рада
Зустріч в Ашаффенбурзі
Друга генеральна рада
Третя генеральна рада

Історія - Під чужим небом: Перша зустріч

Перша зустріч
Ярослав Падох

Члени Загону “Червона Калина”, що пережили лихоліття війни й перед її закінченням виїхали, чи їх вивезли на захід до Австрії і Німеччини, що були окуповані альянтами: американцями, англійцями чи французами вже в ранньому 1945 році, опинились у різних таборах переселенців. Та бажання відновити свою пластову працю та відновити Загін “Червона Калина” було завжди з ними. І вже ранньою весною 1946 року 16 їх перебуваючих у різних таборах, вперше зустрілись на ювілейнім пластовім Святі Весни в Ауґсбурґу.


Потім встановлений після смерти першого Осавула Степана Охримовича наказним Осавулом, Богдан Чехут, зібравши інформації про членів Загону, які перебували під окупацією альянтів в Німеччині й Австрії, зв’язався з ними й користаючи із проголошення першого з’їзду Уладу Пластових Сеньйорів у Байройті в Баварії, скликав зустріч членів Загону в тому місті на 20 жовтня 1946 року. На зустріч прибули такі братчики: В. Ерденберґер, Я. Рак, В. Дармохвал, В. Ничай, О. Савчинський, М. Поточняк, Я. Бойдуник, Б. Петріна, Г. Мельник, В. Островський, О. Диба, І. Галій, М. Ценко, Н. Угера, Р. Петріна й Я. Падох. З нових кандидатів на членів Загону прибули ще В. Гаврилів, О. Ганкевич і Р. Вергун, разом 19. З’їзд відбувся рівно 16 літ після розв’язання Пласту. На зустрічі схвалено відновити Загін уже як сеньйорський курінь і скликати курінну раду. Обрано тимчасову курінну команду в такому складі: Ярослав Падох -курінний, Володимир Островський - писар, Остап Савчинський - скарбник, і доручено їй подбати про визнання куреня пластовою владою й одержання числа сеньйорського куреня. Схвалено повідомити про відновлення Загону всіх давніх членів, які перебувають на Заході й закликати їх до гурту. Це звернення було видане під назвою “Євшан–зілля” і ним згодом означувано байройтську зустріч.


В часі зустрічі винесено думку видавати листок Загону під традиційною назвою стриян “Косар”, який почав виходити під редакцією Б. Чехута від квітня 1948 року. Зустріч відбулася в ДП таборі, в якім М. Ценко був комендантом, а В. Дармохвал його заступником, що по-княжому гостили Загін.


Внаслідок цієї зустрічі члени Загону американської зони взяли участь у ювілейному святі Пласту в Міттенвальді, яке відбулося 4-8 липня 1947 року. На цьому святі присутні члени Загону Я. Рак, М. Ценко, О. Савчинський, В. Островський, Я. Падох, і В. Дармохвал обговорили питання, зв’язані з підготуванням курінної ради, яку скликано до міста Ваєрн, у ДП   таборі, де жив писар Загону В. Островський і який приобіцяв опікуватися братчиками. Згодом Загін затверджено й дано йому порядкове число п’ять.

 


© «Червона калина». Всi права застережено.