Повстанські ночі

Повстанські ночі
Наталка Літковець

Пласт у Рівному, як і у всій Україні, став відроджуватися в 1989–90 році. Ідея провести табір виникла на початку 1991 року. Ми довго задумувалися як цей табір назвати. Хотілося, щоб він мав свою ідею і історичну направленість. При довгих настановах, ми вирішили назвати його «Повстанські ночі». За орагінзацію взялася рівненська паланка «Загону «Червона Калина».

Перший табір «Повстанські ночі – 1» відбувся в травні 1991 року поблизу села Новостав, Рівненської області. Був це мішаний, виховно–вишкільний табір до першої пластової проби. На таборі юнацтво мало змогу отримати вмілості з картографії, куховарства, мандрівництва, табірництва та першої допомоги. В програму табору були включені спортивні змагання та однодневна мандрівка. Тому що цей табір був першим після відродження Пласту в Україні, багато часу було посвячено вивченню пластових пісень. Майже кожного вечора відбувалися гутірки із пластової ідеології.
Провід табору очолили: комендант — Олег Покальчук,ЧК, бунчужний — Володимир Русанов,ЧК, інтендант — Наталка Літковець. Всіх учасників на таборі було 27, з того 10 з Рівного, 6 з Луцька, 6 з Києва і 5 зі Львова. Для гуртка «Дністрові Русалки» з Києва це був чи не єдиний спосіб приймати участь у пластовому таборі та отримати пластові вмілості і проби.

У травні 1992 року підготовлено і проведено другий табір «Повстанські ночі». Відбувся він на тому самому місці що і попередній. Був це виховно–вишкільний табір до другої пластової проби.
До команди табору входили: Наталка Літковець — комендант, Олег Покальчук,ЧК — бунчужний, і Юрко Барчук,ЧК — інтендант.
31 учасників відбули табір, з того 10 з Рівного, 6 зі Львова, 9 з Києва та 6 з Луцька. Учасники мали цікаву мандрівку до місця загибелі командира УПА–Північ «Клима–Савура» — Дмитра Клячківського. В програму табору, крім підготовки до пластових проб і здобуття іспитів вмілостей, були включені гутірки на теми: історія Пласту, ідеологічні засади Пласту і три головні обов’язки пластуна. В неділі учасники брали участь в Богослужіннях у церкві села Ново став.

Третій з черги табір «Повстанські ночі – 3» відбувся в травні 1993 року. Очолювали табір: Олег Покальчук,ЧК — комендант, Іван Хміль,ЧК — бунчужний і Надія Вороновська — інтендант. Рамова програма табору майже така як і попереднього. Проведено 5 теренових ігор і 2 нічні «алярми». Табір перейшло 32 учасники, з яких 6 було з Дніпропетровська та 3 з Казахстану.

Незважаючи на всі труднощі, пов’язані з організацією цих таборів і погодою, яка часто нас підводила, табори проходили успішно. Всі учасники поверталися додому задоволені і здорові. Шкодую тільки, що цей табір не має продовження.


© «Червона калина». Всi права застережено.