45 пластових років спортивно-вишкільним таборам Загону «Червона Калина» (США): 1986 – 1988 роки

Новини > 45 пластових років спортивно-вишкільним таборам Загону «Червона Калина» (США): 1986 – 1988 роки


27.01.2020

ХІІІ СВТ відбувся від 26 липня до 9 серпня 1986 року. Комендантом табору був пл. сен. Нестор Голинський (3-й Курінь УПЮ, Нью-Йорк). Про перебіг подій та цікавинки цьогорічного табору розповідає пл. розв. Ярема Бачинський, який вже втретє таборує: «Учасники та учасниці табору є дуже різноманітні та походять із всіх частин Америки, а навіть з Канади. Я хотів би при цій нагоді трохи описати про характер табору, про його програму, про інструкторів та, який вплив СВТ має на таборовиків. Перш за все, є три підставові причини для переведення спортивного табору Загону Червоної Калини: Перша і найважніша причина, це ширення знання про українську культуру через наділення знання про різні спорти. В цій ідеї є перш за все включена наука про теорію і практику різних спортивних ділянок; є наука про спортовий стан на Україні, про українців спортовців, та про поширення спорту між українцями на еміграції, а головно між молоддю. Друга причина-ідея, це є виплекання доброї спортивної поведінки між таборовиками, а добра спортивна поведінка не відрізняється сильно від доброї щоденної поведінки. Третя ідея, це є виховання молоді в пластовому дусі. Тепер дещо про програму одного «типічного» дня на СВТ. В 6:30 рано є вставання. Для мене, як і для інших «ветеранів» СВТ є легко вставати (навіть після «нічних маневрів» в околиці дівочих бараків). Коли є час на вставання, обозний кричить… «вставання!» Всі таборовики «радо» вибігають з бараків… Ну, майже всі! Я, як і інші ветерани, поволі як черепахи — вбираємо тенісівки і виповзуємо з бараків на майдан. На майдані відбувається рання руханка. Після руханки таборовики ідуть назад до бараків. Молодші чи «нові» таборовики порядкують барак та йдуть митися, а ветерани, включно зі мною, йдуть назад спати!

Дві хвилини перед переглядом бараків, ветерани швидко миються та перебираються в «алібаби». Година 7:20 – перегляд бараків. Обозний разом із отаманом та осавулом переводять цю формальність. Хоч буває все трохи непорядок, але в загальному таборовики пробують тримати свої бараки чистими. Найчистіші хлоп’ячі та дівочі бараки одержують «щіточку чистоти». Після перегляду є збірка на відкриття дня. Ця адміністративна функція відбувається на майдані перед бараком команди табору. У відкритті є включена рання молитва, піднесення прапорів (хорунжими є добровольці з-поміж таборовиків), денний наказ та роздача «щіточок чистоти». По відкритті дня всі таборовики та булава йдуть на сніданок. Під час сніданку всі радо споживають їду, дехто менше, а дехто багато. Повернувшись із сніданку таборовики передягаються у спортовий виряд та приготовляються до легкоатлетичної програми та плавання. 8:35 збіркана так званий «мейнстреч».

Ці вправи переводить Ігор Струтинський (Струсь Джуніор). Він вже експерт у цьому, а навіть видумав новий стиль «Пуш-Апс»- так звані «Струсь-Апс». По закінченні «мейнстреч» таборовики йдуть до своїх ділянок легкоатлетики. Для переведення цих ділянок, таборовиків розділюють на 6 груп (дівчата молодші, середні та старші, і так же само ділять хлопців). Після легкоатлетики в кухні обід, а потім пообідний відпочинок. Біля 2:30 по полудні, починаються спортові гри. Тут знову розділюють хлопців і дівчат на старші та молодші групи. Спортові гри включають копаний м’яч, відбиванку, кошиківку та метівку, стріляння з лука та з кріса. Коло 6:30 вечора кінчаються дружинні спорти, всі йдуть митися та й знову вдягати «алі-баби». Година 7-ма — збірка на вечерю, опісля закриття дня та спущення прапорів. Вечером часто висвітлювання фільмів про спорт чи «картунс» – а деколи вечірка. Біля години 10-ої, проголошують нічну тишу і всі таборовики мають іти спати. Так воно не є, бо дехто з нас часто кружляє біля «інших» бараків. Згадавши дещо про типічний день на СВТ треба теж сказати, що кожного року відбувається Олімпіяда, як теж змагання учасників проти булави у копаному м’ячі та інших грах. Якщо вам тепер хочеться іще більше знати про СВТ– то приїжджайте на пластову оселю «Вовча Тропа», Іст Четгем, Нью-Йорк і візьміть участь у СВТ 1987 року! На кінець – про інструкторів: всі вони добре знають свої ділянки, всі вони дружні та й «лотеоффан!!». Ось такі враження, емоції, спогади й думки висловив Ярема Бачинський після спортивно-вишкільного табору 1986 року.

Афіша СВТ-1988
Наступний XIV Спортивно-вишкільний табір відбувся з 30 липня до 13 серпня 1988 року (хоча він повинен був відбутися у 1987 році). Табір налічував 51 учасника і 15 членів проводу та інструкторів. Учасники презентували різні куточки США (Чикаго, Клівленд, Філадельфія, Вашингтон, Каліфорнія, Вірджинія, Флорида тощо).

Отаманом табору був пл. сен. Юрій Струтинський («Струсь-старший»), осавулом ст. пл. Асколь Хемич, ЛЧ, обозним ст. пл. Левко Голубець, обозною ст. пл. Дарка Конопада, канцлер ст. пл. Марко Якубович, ланковий інструкторів ст. пл. Ігор Струтинський («Струсь-молодший»), духовна опіка пл. сен. Іван Кащак. Інструктори складалися виключно з пластунів та пластунок. Детальний опис табору наводить пл. сен. Юрій Струтинський і щоб нічого не пропустити подаю уривок статті в авторській редакції: «Підчас цілого табору, а особливо перший тиждень була величезна спека. Хто був на цьому таборі напевно пам’ятає, як ми усі «топилися» на спортовому майдані, чи де ми б не були в часі дня. Ночі також не були кращі. Але це все ми перебороли і були горді за себе. Через таку гарячу погоду ми мали більше часу на купіль і це трохи помагало для прохолоди. Щоденні зайняття були як завжди ранком – легкоатлетика і плавання а пополудні спортові гри і стріляння. Бажання і повага учасників з якими вони хотіли щось навчитися давала інструкторам силу і віру, що вони приїхали тут не надармо. Вечером, як сонце вже не так дуже пекло ми оглядали спортові фільми і рисункові для відпруження. В часі дня на оселі грала для нас українська музика і це було ще одною ознакою, що кипить життя і таборовики повні енергії. Пані з кухні дбали про нас, щоб ми не були голодні а адміністратор оселі Андрій Войтович пильнував, щоб табір мав все, що було потрібне до зайнять. В часі табору були дві ватри, одна маскарада, одна вечірка, вибір мільйонового відвідувача кухні і «гра зустрічей» (Dating game).

Ми також мали концерт клясичної музики у виконання ст. пл. Романа Шевчука. Заля була переповнена. Коли йдеться про ватри то мушу признати, що такого гарного співу юначок я ще не чув на ніякій пластовій ватрі, а наш гість із СУМА Славко Галатин і обозна Дарка Конопада своїм співом збагатили наші ватри. Одну із них ми награли на стрічку. В часі табору великою подією була гостина друзів із спортового табору СУМА під проводом коменданта Петра Шмігеля. Вони провели у нас цілий день. Цього року наш шпиталик на превелику радість проводу не був переповнений, завдяки нашим медсестрам Любі Чорнодольській і Марті Акоро… Так, як кожного року був відзначений мільйоновий-плюс відвідувач таборової кухні. Це був пл. розв. Тарас Ференцевич, який запросив собі до товариства пл. розв. Меласю Бонакорсу. Вони обоє мали спеціяльний день харчування, а вечер’я була навіть з деякими несподіванками. На кінець Тарас забув свою «кредит карту» так, що шеф кухні взяв від Тараса лише його слово. Наш осавул ст. пл. А. Хемич дістав з нагоди своїх уродин гарний «торт», але ніхто з дівчат не міг дізнатися скільки йому справді років… С.В.Т. це впершу чергу пластовий табір, призначений для юначок і юнаків нагода до зустрічі, здорової компетиції і вивчення спортових вмілостей». Багато ще цікавинок про Олімпіаду, спортивні змагання, гостей розповідав про табір пл. сен. Юрій Струтинський.
Цьогорічна Олімпіада розпочалася вечором. Всі учасники мали змогу спостерігати штучні вогні завдячуючи вмілій праці А. Хемичеві та М. Якубовичеві. До програми Олімпіади були додані нові види спорту. Оновилися деякі рекорди: стрільба з лука – Лука Коженьовський, плавання – Наталка Гірняк, декатльон – Софійка Раковська. Відзначилися напругою змагання між булавою й та боровиками: копаний м’яч – булава – таборовики 8:2, відбиванка (хлопці) таборовики – булава 2:1 (15-17, 15-12, 13-13), дівчата таборовики – булава 2:1 (15-12, 11-15, 15-6), метавка (хлопці) булава – таборовики 16:14.

Таборовими першунами стали Маркіян Кузич та Софійка Раковська. Друге місце посіли Ірка Василик та Петро Содоль, третє – Тарас Ференцевич та Мотря Оришкевич. За пластову поставу відзначено Маркіяна Кузича та Мотрю Оришкевич. Перемогу в декатльоні здобули Павло Боднар та Софійка Раковська.
Табір відвідали гості д-р, пл. сен. Д. Якубович, пл. сен. Нестор та Мотря Нинки, пл. сен. Любко Лозинський, пл. сен. Богдан Кузишин. Перевірила табір референт спеціальних таборів при КПС пл. сен. Зеня Брожина.
Провід табору не міг оминути й не подякувати всім хто фінансово, організаційно та морально допомогли для його проведення – Православна Кредитівка в Нью-Йорку, «Самопоміч» (Нью-Йорк), п. Юліян Бачинський, бл. п. Ярослава Лісовець, загін «Червона Калина» (допоміг доходом з проведеного балу).

 


назад



© «Червона калина». Всi права застережено.